Jongensmutsje uit 1886

Het is lastig om uit te zoeken waar het patroon precies begint en verdergaat. Met een beetje moeite lukt het wel. Het patroon komt uit ‘De Vrouwelijke Handwerken voor School en Huis’, door A. Teunisse en A.M. van der Velden. Dit deel heet: Het Breien.

Er staat geen voorbeeld voor de kwastjes in het boekje. Dus die heb ik zonder voorbeeld gemaakt. Het materiaal is Schulgarn van Lang. Er staat geen voorbeeld voor de kwastjes in het boekje. Dus die heb ik zonder voorbeeld gemaakt. Het materiaal is Schulgarn van Lang.


Het kwastje.
Nergens kon ik vinden hoe een kwastje te maken. Toen zelf maar iets bedacht: Eerst heel veel draden dubbelgeslagen en bovenaan op ongeveer een centimeter van het eind, een lange draad rondgedraaid. Ongeveer een kleine centimeter breed. Vervolgens het eind van de draad in een maasnaald gedaan en die van onder naar boven als een overhandse steek, steeds twee draadjes opgenomen. Steeds één draadje terug ingestoken en onderlangs weer twee verder. Dit schuin naast elkaar laat lopen en dan maak je er drie of vier in het rond. Dan nog een dubbel draadje bovenin natuurlijk om vast te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.